skip to Main Content

INFORMACJE OGÓLNE

1. Niniejszy dokument określa zasady Polityki prywatności w Serwisie internetowym www.fluimucil.com.pl (dalej jako “Serwis Internetowy”). Administratorem Serwisu internetowego jest Komtur Polska Sp. z o.o. , KRS 0000221399, NIP: 5222749770, REGON: 015805870

2. Dane osobowe zbierane przez Administratora Serwisu Internetowego są przetwarzane zgodnie z przepisami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119, s. 1), zwanego dalej: RODO. 

3. Administrator Serwisu internetowego dokłada szczególnych starań w celu ochrony prywatności i informacji mu przekazanych, a dotyczących Użytkowników Serwisu internetowego. Administrator z należytą starannością dobiera i stosuje odpowiednie środki techniczne, w tym o charakterze programistycznym i organizacyjnym, zapewniające ochronę przetwarzanych danych, w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, ujawnieniem, utraceniem i zniszczeniem, nieuprawnioną modyfikacją, jak również przed ich przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa. 

4. Adresatem możliwości korzystania z Usług dostępnych na stronie internetowej nie są dzieci poniżej 16 roku życia. Administrator danych osobowych nie przewiduje celowego gromadzenia danych dotyczących dzieci poniżej 16 roku życia.

DANE OSOBOWE – ADMINISTRATOR DANYCH OSOBOWYCH

1. Administratorem danych osobowych jest: Komtur Polska Sp. z o.o. , KRS 0000221399, NIP: 5222749770, REGON: 015805870

2. W sprawie Twoich danych osobowych możesz skontaktować się z Administratorem danych osobowych za pomocą: poczty elektronicznej: 
info.polska@komtur.pl

poczty tradycyjnej: Plac Farmacji 1, 02-688 Warszawa

INSPEKTOR DANYCH OSOBOWYCH

Inspektorem Ochrony Danych (IOD) jest Rafał Surowy, z którym możesz się skontaktować w sprawie ochrony swoich danych osobowych za pomocą: info.polska@komtur.pl

poczty tradycyjnej: Plac Farmacji 1, 02-688 Warszawa

CELE I PODSTAWY PRAWNE PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Administrator danych osobowych przetwarza dane osobowe w następujących celach i zakresie:

a) podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie (np. założenie Konta), tj.

dane podane w formularzu rejestracyjnym w Sklepie internetowym, tzn. adres e-mail oraz ustanowione hasło, płeć; jeżeli rejestrujesz się przy zakupie Towarów zbieramy imię
i nazwisko i dane podane w celu realizacji Zamówienia takie jak adres do wysyłki; w celu świadczenia Usług wymagających założenia Konta takich jak: prowadzenie historii

Zamówień, informowanie o statusie realizacji Zamówienia, przetwarzamy dane podane w Koncie oraz przy zakupie Towarów; 

b) w celu świadczenia Usług niewymagających założenia Konta i zakupu Towaru, tj.
przeglądanie stron www Sklepu Internetowego, wyszukiwanie Towarów, przetwarzamy dane osobowe dotyczące aktywności w Sklepie internetowym, tzn. dane dotyczące
przeglądanych treści, Towarów, dane dotyczące sesji urządzenia, systemu operacyjnego, przeglądarki, lokalizacji oraz unikalnego ID, adres IP; 

c) w celu wykonania Umowy sprzedaży Towarów (np. doręczenia Zamówionych Towarów), przetwarzamy dane osobowe podane przy zakupie Towarów, takie jak imię i nazwisko,

adres e-mail, dane adresowe, dane dotyczące płatności, a jeżeli dokonujesz zakupu za
pośrednictwem Konta, dodatkowo ustanowione hasło; 

d) w celu statystyk korzystania z poszczególnych funkcjonalności dostępnych w Sklepie
internetowym, ułatwienia korzystania ze Sklepu internetowego oraz zapewnienia
bezpieczeństwa informatycznego Sklepu internetowego, przetwarzamy dane osobowe
dotyczące aktywności w Sklepie Internetowym oraz ilości czasu spędzanego na każdej z podstron w Sklepie internetowym, historii wyszukiwania, lokalizacji, adresie IP, ID
urządzenia, danych dotyczących przeglądarki internetowej oraz systemu operacyjnego; 

e) w celu ustalenia, dochodzenia i egzekucji roszczeń oraz obrony przed roszczeniami w postępowaniu sądowym i innymi organami egzekucyjnymi, możemy przetwarzać dane
osobowe podane przy zakupie Towarów lub założeniu Konta oraz inne dane niezbędne do udowodnienia istnienia roszczenia lub które wynikają z wymogu prawnego, nakazu
sądowego lub innej procedury prawnej; 

f) w celu rozpatrywania reklamacji, skarg i wniosków oraz odpowiedzi na pytania,
przetwarzamy podane dane osobowe w formularzu kontaktowym, reklamacjach skargach i wnioskach, czy w celu udzielenia odpowiedzi na pytania zawarte w innej formie oraz
niektóre dane osobowe podane w Koncie, jak również dane dotyczące Zamówienia i/lub
innych świadczonych przez nas Usług będące przyczyną reklamacji, skargi czy wniosku oraz dane zawarte w dokumentach dołączonych do reklamacji, skarg i wniosków; 

g) w celu marketingu naszych Towarów i Usług, jak również Usług naszych partnerów, w tym remarketingu, w tym celu przetwarzamy dane osobowe podane przy utworzeniu Konta i jego aktualizacji, dane dotyczące aktywności w Sklepie internetowym w tym zamówień, które są rejestrowane i przechowywane za pośrednictwem plików cookies, a w
szczególności historia Zamówień, historia wyszukiwani, kliknięcia w Sklepie internetowym, daty logowania i rejestracji, historia i Twoja aktywność związana z naszą komunikacją.
W przypadku remarketingu, wykorzystujemy dane o aktywności w celu dotarcia z naszymi komunikatami marketingowymi poza Sklepem internetowym i korzystamy w tym celu z usług zewnętrznych dostawców. Usługi te polegają na wyświetlaniu naszych komunikatów na stronach internetowych innych niż Sklepu internetowego.

h) w celu badania rynku i opinii przez nas lub naszych partnerów, tj. informacje o
Zamówieniu, dane podane w Koncie lub podczas zakupu Towaru, adres e-mail. Dane
zebrane w ramach badania rynku i badania opinii nie są przez nas wykorzystywane do
celów reklamowych. Dokładne wskazówki podane są w informacji o danej ankiecie lub w miejscu, w którym wprowadzasz swoje dane.

Kategorie odnośnych danych osobowych Administrator danych osobowych przetwarza następujące kategorie odnośnych danych osobowych: 

  • dane dotyczące Zamówień; dane kontaktowe;
  • dane dotyczące aktywności w Serwisie internetowym; 
  • dane dotyczące Zamówień w Serwisie internetowym; 
  • dane dotyczące reklamacji skarg i wniosków;
  • dane dotyczące usług marketingowych.

DOBROWOLNOŚĆ PODANIA DANYCH OSOBOWYCH

Podanie przez Ciebie wymaganych danych osobowych jest dobrowolne i stanowi warunek świadczenia usług przez Administratora danych osobowych za pośrednictwem Serwisu internetowego.

CZAS PRZETWARZANIA DANYCH

1. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji Zamówień, usług, działań marketingowych oraz innych usług wykonywanych dla Użytkownika. Dane osobowe będą usunięte w następujących przypadkach:
a) kiedy osoba, której dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę; 
b) kiedy osoba, której dane dotyczą nie podejmuje działań przez ponad 10 lat (kontakt nieaktywny, liczony od dnia 1 stycznia następującego po dacie ostatniego kontaktu);
c) po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne.  

2. Niektóre dane w zakresie: adres e-mail, imię i nazwisko, mogą być przechowywane przez okres kolejnych 3 lat dla celów dowodowych, rozpatrywania reklamacji, skarg oraz roszczeń związanych z usługami świadczonymi przez Serwis internetowy – dane te nie będą wykorzystywane do celów marketingowych. 

3. Dane dotyczące Zamówień usług płatnych, konkursów i programów lojalnościowych będą przechowywane przez okres 5 lat od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło dane zdarzenie lub złożono Zamówienie. 

4. Dane dotyczące Użytkowników niezalogowanych przechowujemy przez czas odpowiadający cyklowi życia zapisanych na urządzeniach plików cookies lub do czasu ich usunięcia w urządzeniu Użytkownika przez Użytkownika. 

5. Dane osobowe dotyczące preferencji, zachowań i wyboru treści marketingowych mogą być wykorzystywane jako podstawa do podjęcia zautomatyzowanych decyzji w celu określenia możliwości sprzedażowych Serwisie internetowego.

ODBIORCY DANYCH OSOBOWYCH

Przekazujemy Twoje dane osobowe następującym kategoriom odbiorców: 

a) organom państwowym, np. prokuratura, Policja, PUODO, Prezes UOKiK, jeżeli się o to do nas zwrócą, 
b) dostawcom usług, z których korzystamy przy prowadzeniu Serwisu internetowego np. w celu realizacji Zamówienia czy procedowania płatności. W zależności od uzgodnień umownych i okoliczności, podmioty te działają na nasze zlecenie albo samodzielnie określają cele i sposoby ich przetwarzania.

PRAWA OSOBY, KTÓREJ DANE DOTYCZĄ

1. Na podstawie RODO masz prawo do: 
a) żądania dostępu do swoich danych osobowych; 
b) żądania sprostowania swoich danych osobowych; 

c) żądania usunięcia swoich danych osobowych; 

d) żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych; wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych; 

e) żądania przenoszenia danych osobowych. 

2. Administrator danych osobowych bez zbędnej zwłoki – a w każdym razie w terminie miesiąca od otrzymania żądania – udziela Ci informacji o działaniach podjętych w związku ze zgłoszonym przez Ciebie żądaniem. W razie potrzeby termin miesięczny może być przedłużony o kolejne dwa miesiące z uwagi na skomplikowany charakter żądania lub liczbę żądań. 

3. W każdym wypadku Administrator danych osobowych poinformuje Cię o takim przedłużeniu w terminie miesiąca od otrzymania żądania z podaniem przyczyn opóźnienia.

PRAWA DOSTĘPU DO DANYCH OSOBOWYCH

1. Masz prawo uzyskania od Administratora danych osobowych informacji czy Twoje dane osobowe są przetwarzane. Jeżeli Administrator przetwarza Twoje dane osobowe masz prawo do:

a) dostępu do danych osobowych; 

b) uzyskania informacji o celach przetwarzania, kategoriach przetwarzanych danych
osobowych, o odbiorcach lub kategoriach odbiorców tych danych, planowanym okresie
przechowywania Twoich danych lub o kryteriach ustalania tego okresu, o prawach
przysługujących Ci na mocy RODO oraz o prawie wniesienia skargi do organu nadzorczego, o źródle tych danych, o zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym o profilowaniu oraz o zabezpieczeniach stosowanych w związku z przekazaniem tych danych poza Unię
Europejską; 

c) uzyskania kopii swoich danych osobowych.

2. Jeśli chcesz zażądać dostępu do swoich danych osobowych zgłoś swoje żądanie na adres:
info.polska@komtur.pl

PRAWO DO ZGŁOSZENIA ŻĄDANIA OGRANICZENIA PRZETWARZANIA
DANYCH OSOBOWYCH

1. Masz prawo do żądania ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych, gdy:
a) kwestionujesz prawidłowość swoich danych osobowych – Administrator danych
osobowych ograniczy przetwarzanie Twoich danych osobowych na czas pozwalający sprawdzić prawidłowość tych danych; 

b) gdy przetwarzanie Twoich danych jest niezgodne z prawem, a zamiast usunięcia danych osobowych zażądasz ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych; 

c) Twoje dane osobowe przestały być potrzebne do celów przetwarzania, ale są one potrzebne w celu ustalenia, dochodzenia lub obrony Twoich roszczeń; 

d) gdy zgłosiłeś/zgłosiłaś sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych – do
czasu stwierdzenia czy prawnie uzasadnione interesy po stronie Administratora danych
osobowych są nadrzędne wobec podstaw wskazanych w Twoim sprzeciwie. 

2. Jeśli chcesz zażądać ograniczenia przetwarzania swoich danych osobowych zgłoś swoje żądanie na adres: info.polska@komtur.pl

PRAWO DO SPRZECIWU WOBEC PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

1. Masz prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym profilowania, w związku z: 
a) przetwarzaniem niezbędnym dla wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym lub przetwarzania niezbędnego dla celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora danych osobowych lub stronę trzecią; 
b) przetwarzaniem na potrzeby marketingu bezpośredniego. 

2. Jeśli chcesz zgłosić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, zgłoś swoje żądanie na adres: info.polska@komtur.pl

PRAWO DO ŻĄDANIA PRZENOSZENIA DANYCH OSOBOWYCH

1. Masz prawo do otrzymania od Administratora danych osobowych swoich danych osobowych w ustrukturyzowanzym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego oraz przesłać je innemu administratorowi danych osobowych.

2. Możesz również zażądać, aby to Administrator danych osobowych przesłał bezpośrednio Twoje dane osobowe innemu administratorowi (o ile jest to technicznie możliwe). 

3. Jeśli chcesz zażądać przeniesienia swoich danych osobowych zgłoś swoje żądanie na adres:
info.polska@komtur.pl

PRAWO DO COFNIĘCIA ZGODY

1. Możesz cofnąć udzieloną zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w dowolnym momencie. 

2. Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych osobowych nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego na podstawie Twojej zgody przed jej cofnięciem.

3. Jeśli chcesz cofnąć zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych zgłoś swoje żądanie na adres: info.polska@komtur.pl

SKARGA DO ORGANU NADZORCZEGO

1. Jeżeli sądzisz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza RODO masz prawo złożenia skargi do organu nadzorczego, w szczególności w państwie członkowskim swojego zwykłego pobytu, swojego miejsca pracy lub miejsca popełnienia domniemanego naruszenia. 

2. W Polsce organem nadzorczym w rozumieniu RODO jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO).

POLITYKA PLIKÓW COOKIES

Niniejsza Polityka dotyczy plików „cookies” i odnosi się do stron internetowych, których operatorem jest Komtur Polska Sp. Z o.o. z siedzibą w Plac Farmacji 1, 02-688 Warszawa (Zwanego dalej Operatorem).

CZYM SĄ PLIKI COOKIES

Poprzez pliki „cookies” należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników, przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

DO CZEGO UŻYWAMY PLIKÓW COOKIES

Pliki „cookies” używamy w celu: 
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają
rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb

b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu
korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości 

c) utrzymania sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła.

JAKICH PLIKÓW COOKIES UŻYWAMY

W ramach stron internetowych stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

W RAMACH STRON INTERNETOWYCH STOSOWANE SĄ NASTĘPUJĄCE RODZAJE PLIKÓW COOKIES:

a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach stron internetowych, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach stron internetowych 

b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach stron internetowych 

c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych 

d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez
Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony
internetowej itp. 

e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści
reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań 

f) „analityczne” pliki cookie analizy internetowej umożliwiają lepsze poznanie sposobu
interakcji użytkowników w zakresie zawartości stron internetowych, aby lepiej zorganizować układ naszej strony. Gromadzą informacje o sposobie korzystania z naszej strony przez odwiedzających, typie strony, z jakiej użytkownicy zostali przekierowani, oraz liczbie odwiedzin i czasie wizyty użytkowników na tej stronie. Informacje te nie rejestrują
konkretnych danych osobowych użytkownika, lecz służą do opracowania statystyk
korzystania ze strony w stopniu zagregowanym. W tym celu korzystamy z rozwiązania Google Analytics.

PLIKI COOKIES FIRM NIEZALEŻNYCH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ NA STRONACH INTERNETOWYCH OPERATORA

Google Analytics – pliki cookie analiz stron internetowych gromadzą informacje o sposobie korzystania przez odwiedzających z naszej strony, typie strony, z jakiej użytkownicy zostali przekierowani, oraz liczbie odwiedzin użytkowników i czasie wizyty na tej stronie. Informacje te nie rejestrują konkretnych danych osobowych użytkownika, lecz służą do opracowania statystyk korzystania ze strony w stopniu zagregowanym. 

INNE PLIKI COOKIES

Z uwagi na występowanie różnic w zakresie stosowanych Cookies, opisy odnoszące się do innych plików cookies powinny zostać doprecyzować osobno przez podmiot poniżej:

Facebook – na stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zapisujące id przeglądarki i zaszyfrowaną wersję tożsamości użytkownika zalogowanego na Facebooku, pliki te pozwalają nam analizować ilość odwiedzin użytkowników przekierowanych do strony www.fluimucil.com.pl z linków opublikowanych na Facebooku i dostosowywać komunikację oraz ofertę do potrzeb odwiedzających.

Więcej informacji na stronie: https://www.facebook.com/policies/cookies/

PODSTAWY PRAWNE PRZETWARZANIA

Powyższe dane zbieramy w oparciu o zgodę wyrażoną przez użytkownika (Par 6 pkt.1 lit a RODO), w celu wykonania umowy lub w celu podjęcia działań przed zawarciem umowy (Par 6 pkt.1 lit b RODO). Dane możemy przetwarzać również na podstawie usprawiedliwionego celu administratora danych (PAR 6 pkt.1 lit.f RODO).

CZY PLIKI COOKIES ZAWIERAJĄ DANE OSOBOWE

Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.

JAK DŁUGO BĘDZIEMY PRZETWARZAĆ PLIKI COOKIES

W przypadku wyrażenia przez Ciebie zgody na zapisywanie plików cookies, co 365 dni od daty wyrażenia zgody na ich zapisywanie, będziemy podczas Twojej kolejnej wizyty na naszych stronach prosić Cię o ponowne wyrażenie zgody na ich zapisywanie.

USUWANIE PLIKÓW COOKIES

Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików „cookies” na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików „cookies” w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Internet Explorer (https://support.microsoft.com/pl-pl/help/17441/windows-internet-explorer-change-reset-settings)

FireFox (https://support.mozilla.org/pl/kb/firefox-opcje-preferencje-i-ustawienia)

Opera (https://help.opera.com/pl/touch/settings/)

Chrome (https://support.google.com/accounts/answer/3118621?hl=pl)

Ograniczenie stosowania plików „cookies” może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.

JAKIE ZABEZPIECZENIA STOSUJEMY NA STRONACH

Strony internetowe Operatora są zaopatrzone w środki bezpieczeństwa, mające na celu ochronę danych pozostających pod naszą kontrolą przed ich utratą, niewłaściwym wykorzystaniem czy modyfikacją. Zobowiązujemy się chronić wszelkie informacje ujawnione nam przez Klientów zgodnie z normami ochrony bezpieczeństwa i zachowania poufności. Operator stron internetowych oferuje Użytkownikom możliwość zrezygnowania z otrzymywania materiałów reklamowych oraz zamówionych newsletterów. Operator zapewnia Użytkownikom opcję usunięcia informacji o sobie z baz danych i umożliwia wstrzymanie otrzymywania informacji wysyłanych za pomocą listów elektronicznych.

Back To Top